Alle informatie over Kittens, Mijn Kitten.nl

  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte
Home Kittens geboren De eerste twee weken

0 tot 14 dagen, neonantale fase

Na een draagtijd van 63 dagen is het eindelijk zo ver: de kittens worden geboren.
Een pas geboren kitten is de eerste twee weken volledig afhankelijk van de moederpoes. Ze kunnen niets horen en zien. De oogjes zitten dicht. De navelstomp zit nog aan de kitten vast. De navelstreng is reeds doorgebeten door de moederpoes.

Direct na de geboorte moeten de kittens elke 2 tot 3 uur bij de moederpoes drinken om te kunnen groeien. Weeg de kittens minimaal 1 keer per dag en hou goed bij of de kittens aankomen. Een groei van 10-30 gram per dag is goed maar normaal is een groei van 5-10 gram per dag. Zeker als de kitten met de hand gevoerd moet worden is een lagere gewichtstoename mogelijk. Een goede vuistregel is dat een kitten evenveel ons moet wegen als het aantal weken dat deze oud is.

Als de kittens niet in gewicht aankomen dan kan het zijn dat de moederpoes niet genoeg melk heeft of de kitten zelf niet voldoende drinkt. In dat geval is het essentieel dat de kitten bijgevoerd gaat worden met kittenmelk. Neem hiervoor contact op met de dierenarts. Als je weet dat je poes zwanger is dan kan het een goede tip zijn om op voorhand al kittenmelk en een speenflesje aan te schaffen. Als de kittens vlak voor het weekend geboren worden en ze komen niet aan, dan hoef je niet op zondag een dierenarts te raadplegen.

 Na de eerste dag begint de navelstreng in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf. Dit is heel natuurlijk. Laat de natuur ook haar beloop en knip niet zelf de navelstreng weg!

Na ongeveer 10 dagen gaan de oren en oogjes open.

Het kan zijn dat de oogjes niet open gaan, of weer sluiten, verkleven of dat er andere problemen opduiken. Als de ogen na ongeveer 10 dagen nog niet open zijn neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan de oogleden openen en het oog behandelen met een zalf. Ook kunnen eventuele andere problemen herkend worden. Als de oogjes opbollen of er komt pus uit neem dan ook direct contact op met de dierenarts.

 

 

Breng uw stem uit.

100preclame